Wat is een Europese stekker?

Voor dubbel geïsoleerde lichte apparatuur die geen aarde nodig heeft is de eurostekker (CEE 7/16) veelvoorkomend: dit is een platte stekker met alleen twee metalen pennen voor fase en nul. Deze stekker is special ontworpen om in continentaal Europa in vrijwel elk stopcontact te passen, met of zonder aarde.

Welke stekker voor Italie?

De stopcontacten in Italië hebben drie gaatjes en dus ook een stekker met drie pinnen. Deze stekkers vallen onder het type L en zijn geaard. Je platte Nederlandse stekkers kun je wel gebruiken in dit type stopcontact, maar je ronde stekkers helaas niet.

Welke soorten stekkers zijn er?

We maken onderscheid tussen stekkers van Type F, Type E, Type G, Type J, Type K en Type L. Sommige soorten stekkers worden door meerdere Europese landen gebruikt, andere stekkers door slechts een of enkele landen.

Welke stekker in Nederland?

In Nederland worden de stopcontacten van type C en F gebruikt. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz.

Welke stekker welk land?

De rode landen gebruiken stekkers van het type A & B, de donkerblauwe landen gebruiken net zoals in de Benelux de types C & E/F (types E en F zijn perfect compatibel met elkaar), bruine landen gebruiken type D, zeegroene landen hebben het Britse systeem (type G), Israël heeft als enige de types C & H, de gele landen …

Hoe ziet een Engels stopcontact eruit?

In Engeland worden de stopcontacten van type G gebruikt. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz.

Wat voor stekkers in Kroatie?

De netspanning in Kroatië is 230 volt. Er worden dezelfde stopcontacten gebruikt als in Nederland en België, je hoeft dus geen wereldstekker mee te nemen. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in Kroatië gebruikelijk zijn.

Wat voor stopcontact in Duitsland?

In Duitsland worden stopcontacten van type F gebruikt.

Wat voor stekkers hebben ze in Belgie?

De contactdozen in België zijn altijd van het type E. Naast stekkers van het type E, zijn stekkers van het type C en van het type F ook toegelaten. Die laatste twee passen perfect in een type E-stopcontact.

Wat is een type E stopcontact?

In landen met stekkertype E is de stroom 16 A en is het voltage van het stopcontact meestal tussen de 220 en 240 volt. Daarmee is de netspanning gelijk of hoger dan in Nederland, hier is het namelijk 230 volt. Het is daarom verstandig om op je apparaten te kijken of ze goed en veilig werken bij een hoger voltage.

Wat voor stekker in Frankrijk?

In Frankrijk wordt stopcontacttype E gebruikt. Voor dit type heb je soms een reisstekker nodig. Soms passen de stekkers die wij gebruiken in dit stopcontact, maar wanneer de stekker geen ‘pingat’ heeft heb je wel een reisstekker nodig omdat het anders niet gaat passen.

Hoe noem je een stekker in Belgie?

Achtergrondinformatie. De contactdozen in België zijn altijd van het type E. Naast stekkers van het type E, zijn stekkers van het type C en van het type F ook toegelaten. Die laatste twee passen perfect in een type E-stopcontact.