Hoe ontstaat baarmoeder verzakking?
De baarmoederverzakking wordt veroorzaakt door de banden en de spieren van de bekkenbodem. Als deze niet sterk genoeg (meer) zijn, zakt de baarmoeder naar beneden. Andere oorzaken van een baarmoederverzakking zijn een zwakke bekkenbodem, erfelijke aanleg en in sommige gevallen lichamelijke inspanning.
Wat te doen bij een verzakking van baarmoeder?
Mogelijke behandelingen zijn:
- bekkenfysiotherapie. Een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut leert u om de spieren rond het bekken te herkennen en te versterken.
- vaginale ring (pessarium)
- operatie bij blaasverzakking of een verzakking van de endeldarm.
- operatie bij baarmoederverzakking.
- operatie met kunststofmateriaal.
Kunnen darmen verzakken?
Bij een darmverzakking, ook wel achterwandverzakking genoemd, zakt de achterwand van de vagina naar buiten. Omdat de endeldarm tegen een deel van deze achterwand rust, is de endeldarm ook verzakt. De dunne darm kan ook in deze ruimte zakken.
Welke leeftijd verzakking?
Na de leeftijdsgrens van 45 gepasseerd te zijn komen bij veel vrouwen de klachten om de hoek kijken. Dit heeft met name te maken met het verslappen van de spieren, waardoor de beschadigingen aan het licht komen. Naast zwangerschap kunnen er nog andere oorzaken zijn van prolaps en prolapsklachten.
Kan een verzakking rugpijn veroorzaken?
Als die bodem niet sterk genoeg meer is, kan uw blaas, darm of baarmoeder naar beneden zakken. U kunt rugpijn krijgen en/of een zwaar gevoel in uw buik of uw schede (vagina). Het kan ook zijn dat u een uitstulping in de vagina voelt. Hieronder leest u meer over de verschillende mogelijke oorzaken van een verzakking.
Wat is verzakking na bevalling?
Een verzakking van de baarmoeder ontstaat doordat de bekkenbodemspieren beschadigd of uitgerekt zijn. Na een bevalling is dit vaak het geval. Ook wanneer je geen zichtbare schade aan de buitenkant hebt en er geen hechtingen nodig zijn, is je bekkenbodem toch flink opgerekt.
Kun je met een verzakking werken?
Plassen en ontlasten gaat thuis vaak beter dan ergens anders. Ook kan het zijn dat je je zorgen maakt of je wel op tijd een toilet kunt vinden. Soms ondervind je te veel problemen om je werk goed te doen. Als je voor je werk veel moet tillen of lang moet staan, dan zul je extra veel last hebben van een verzakking.
Welke oefeningen moet je doen bij een verzakking?
Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.
Kunnen darmen op de blaas drukken?
Wanneer de bekkenbodemspieren te gespannen zijn, spreken we van een overactieve bekkenbodem. Dit kan verschillende klachten geven. Het kan leiden tot pijn onder in de buik, maar er kunnen ook problemen ontstaan met ontlasting en plassen. Door de spierspanning kunnen darmen en blaas geprikkeld raken.
Kan een verzakking terug komen?
Een verzakking kan al vrij snel na een operatie terugkomen, maar soms ook pas na jaren. Hoe ernstiger de verzakking was bij de eerste operatie, hoe groter de kans dat een verzakking weer terugkomt.
Kan een verzakking pijn veroorzaken?
Verzakking van de baarmoeder of vaginatop Sommige vrouwen hebben het gevoel dat er een bal tussen hun benen zit. Of het gevoel dat ze ergens op zitten. U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen. Ook kunt u pijn in uw rug hebben.
Wat zijn symptomen van een baarmoederverzakking?
De symptomen van een baarmoederverzakking zijn: Een zwaar gevoel of druk in het bekken; Een vol gevoel in de vagina; Pijn in het bekken ( bekkenpijn ), de buik of onderrug; Pijn tijdens de geslachtsgemeenschap; Het gevoel dat er iets naar buiten komt of iets uit de vagina steekt; Terugkerende blaasontstekingen;
Welke gevolgen heeft de verwijdering van de baarmoeder?
Verwijdering van de baarmoeder heeft naast vermindering of verdwijning van uw klachten nog andere gevolgen. Welke gevolgen dit zijn, bespreekt uw behandelend arts met u. Hieronder volgen de mogelijkheden. Na de operatie kan er op korte termijn sprake zijn van een wondinfectie of een bloeding (inwendig of uitwendig).
Is baarmoederoperatie nodig?
Bij een baarmoederoperatie verwijderen we de baarmoeder, eventueel met eierstokken en eileiders. Een baarmoederoperatie kan nodig zijn bij vleesbomen (myomen), stoornissen in de menstruatie, verzakking van de baarmoeder, endometriosis of kwaadaardige aandoeningen. Tijdens de operatie haalt de gynaecoloog doorgaans de baarmoeder weg.
Hoe helpen we de baarmoeder en andere organen op hun plaats?
De blaas, een deel van de darm en de baarmoeder zitten bij een verzakking niet meer goed op hun plaats. Dat komt door zwakke bekkenbodemspieren. Bij weinig klachten kunnen oefeningen voor de bekkenbodem helpen. Een ring (pessarium) in de vagina kan helpen om de baarmoeder en andere organen op hun plaats te houden.